Home > De Galgewei > Bewoners > Interview met Ineke en Kees Luijk

Interview met Ineke en Kees Luijk

Bij de geïnterviewden van ons weitje mogen Kees en Ineke Luijk niet ontbreken. Hun relaas is als volgt:

Ineke is oorspronkelijk afkomstig van de “overkant” Zeeuws-Vlaanderen en Kees komt van 
Noord-Beveland. Het werk van Kees was gesitueerd in Koudekerke en daarom zijn zij gaan wonen in Koudekerke.

Naast Kees zijn werk verhuurden Ineke reeds huisjes en appartementen aan toeristen, totdat ze 20
Jaar geleden in de Faam een advertentie lazen, dat er een huisje op de Galgewei te koop stond.
De koop was snel gesloten. Ineke nam eerst telefonisch contact op met de voorzitter Wim Vermeule
wat er allemaal was toegestaan op de wei.

Wat haar altijd bij is gebleven dat Wim als eerste aan haar vroeg: zijn jullie van plan om het te gaan verhuren? Hierop zij ze ja, mag dat niet? Het mag wel maar zijn jullie van plan om er nog een te kopen? Hierop was het antwoord nee. Als bestuur willen we niet dat er mensen komen die meerdere huisjes willen voor alleen maar de verhuur. Ineke vertelde het aan Kees en dachten eerst nou daar mag je ook niet veel. Moeten wij dit wel doen.

De veranderingen aan het huis verliepen ook niet zonder slag of stoot, want de kleurstelling aan de buitenkant viel ook niet in de smaak bij het bestuur. Het huisje was aan de buitenkant wit zoals de
Meeste huisjes in die tijd waren. Kees en Ineke wilden graag een wit huisje met blauwe kozijnen
omdat alles donkerbruin was, leek hun dat wel leuk voor een vakantiewoning, maar dat vonden ze toch te blauw. Het is toch in harmonie opgelost.

Wim Vermeule, Piet Maljaars en Frans Geensen maakte toen deel uit van het bestuur. In 1997 nam
Frans als secretaris afscheid en werd Ineke gevraagd deze taak over te nemen. Ineke vertelde over
deze periode dat ze weinig tot niets over de Galgewei wist, maar de functie als secretaris was niet nieuw voor haar, omdat ze dit al eens bij een ander vereniging had gedaan.

Maar van lieverlee maakte ze haar taak waar en tot 2015 heeft ze deze functie met veel plezier
uitgeoefend. Gevraagd naar de mooie momenten was toch, naar haar oordeel, dat het onderlinge contact met zowel de bestuursleden als de eigenaren/huurders, de voorstellen, die in de praktijk werden gebracht, organiseren van feesten en ook de kinderspelen, die er toen nog gehouden werden, voor haar veel voldoening opleverde.

Kees rolde ook in de functie van technisch beheerder. Van hand en spandiensten werd het steeds meer. Kees kende mede vanuit zijn werk (chef werkplaats bij S.K.S.), later Troost Mechacon te Middelburg veel mensen. Met relatief weinig middelen kon de wei tot het huidige niveau verbeterd
worden. Ook de zitbankjes werden door Kees en Ineke via sponsoren gerealiseerd. De groenvoorziening vergde veel van zijn aandacht. Met hulp van Groenvoorziening LétE  nu Orionis  werden  evt. opmerkingen of klachten be- en afgehandeld.

Een aspect wilde ze toch wel naar voren brengen: de Zwakke Schakels.

Op een gegeven moment werd Ineke opgebeld door een medewerker van Omroep Zeeland. Hij had
ook een huisje op de wei, en zodoende vroeg hij of ik kon vertellen hoe wij over dit probleem dachten als bestuur. We hadden al gehoord dat dit zou gebeuren, maar zo erg dat er huisjes tegen richting de duinenrij evt. weg zouden moeten dat viel ons als bestuur erg koud op de maag. Dit heb ik ook in mijn interview voor de T.V. verteld. Hierna volgden veel vergaderingen met Rijkswaterstaat en Gemeente.

Op de vraag wat de toekomst zal brengen is het antwoord dat de veranderingen niet altijd verslechtering hoeven te betekenen. Wel voorzien zij, dat naast ook andere eigenaren de oorspronkelijke identiteit van de wei verandert. Meer verhuur heeft toch minder kontakten tussen de eigenaren tot gevolg. Ze hoopt dat verhuurbedrijven niet de overhand krijgen, wat Wim ook al zei in mijn eerste contact met hem. Dat zou jammer zijn van de contacten. Er moet een gemoedelijke sfeer (kleinschaligheid)
blijven onderling . Je kunt ook hiermee veel meer bereiken.

Over de sfeer willen zij nog kwijt dat de jaarlijkse B.B.Q. met de eigenaren en evt. gasten het ring-
Steken, de kinderspelen en andere gezamenlijke activiteiten, de drukbezochte ledenvergaderingen,
veel sfeer en gezelligheid met zich mee brachten onderling. Jammer genoeg is dit m.u.v. de Algemene ledenvergadering, allemaal voorbij.

Ineke en Kees blijven hun huisje voorlopig nog aanhouden, al verblijven zij er slechts af en toe in de 
Weekenden, maar voorlopig denken ze nog niet verder.

Zomerwoning huren of kopen?
Bekijk het aanbod
© 2023 De Galgewei